Hvilke farver passer sammen - Brandavenue.dk

Hvilke farver passer sammen

Har du svært ved at sætte farver sammen, så det bare spiller? Bliver mange farver i dit hjem lidt et kaos, eller undgår du helt farverne, fordi at du ikke ved hvor du skal starte? Vi guider dig her til at kunne sammensætte de rigtige farver, så det på smukkeste vis komplimenterer din indretning og de smukke farver du indretter med.

Indhold:

Indretning med farver: find de rigtige farvekombinationer

Lær at forstå farverne

Få overblikket: Farver der passer godt sammen

Farver der komplimenterer hinanden i indretningen

Komplementære farver i indretningen

Måder at indrette med farver der passer sammen

Farverige favoritter til hjemmet

Hvordan kan du så bruge farverne i indretningen?

Farver fylder rigtigt meget i indretningsbilledet lige nu, og det har de faktisk gjort et godt stykke tid nu. Ved indretning med farver kan det både fungere super godt og farverne kan komplimentere hjemmet og indretningen, eller det kan virke rodet og usammenhængende - det er her farvelærer kommer ind i billedet. Vi ser færre og færre monokrome hjem med kun neutrale farver, og den før klassiske nordiske indretning i hvide toner er nu mere et sjældent syn. Hos BrandAvenue elsker vi også farver, og et farverigt hjem kan typisk rumme en masse mere personlighed, end et helt hjem i blot én tone. Læs med herunder og få inspiration til at indrette dit hjem i farver der passer sammen.

Indretning med farver: find de rigtige farvekombinationer

Har du allerede et farverigt hjem men syntes at det virker rodet, eller at der er noget der ikke helt ser ud som det bør – eller er du én-tone typen der nu ønsker at få lidt farve ind i hjemmet? Uanset så vil vi her guide dig til at finde de optimale farvekombinationer i dit hjem, uanset om det er få farver, neutrale farver eller mange farver i indretningen det drejer sig om.

hvilke farver passer sammen

Lær at forstå farverne

Men først lidt farve forståelse – for hvorfor er det overhovedet et issue i manges indretning?
Farver kan være med til at skabe harmoni i indretningen og de rette kombinationer kan være med til at komplimentere et rum, på samme måde kan de gøre netop det modsatte. Når vi taler farver er det både de stærke farver og de neutrale farver, så selvom du ikke er med på alle farver, kan du sagtens blive klogere på sammensætningerne til din indretning.

Helt overordnet set stammer alle farver fra de tre primær farver, som er blå, gul og rød. Når disse 3 blandes sammen, to og to, kommer der så de 3 sekundære farver som er orange, lilla og grøn ud af de blandinger. Ud fra disse 6 farver kan der så komme alverdens toner ved at blande med hvid og sort, hvor man så kan gøre farverne lysere eller mørkere. Traditionelt set er der 12 farver i et farvehjul - se farvehjulet herunder -  og det er altså de 3 primære farver og de 3 sekundære farver og nogle forskellige toner af dem. Og den traditionelle farvelære vil så at man kan bruge dette hjul til at vide hvilke farver der blandt andet spiller godt sammen, og derfor hvilke man bør sætte sammen. Her er fx udgangspunktet at farver der ligger ved siden af hinanden komplimenterer hinanden godt, det kan være farver som orange og rød, lilla og blå, og gul og grøn. Man siger også at farver der er overfor hinanden i farvehjulet passer godt sammen og disse kaldes de komplementære farver, og det kan så være eksempler som blå og orange, lilla og gul, og rød og grøn. Disse farver fremhæver hinanden og understreger farverne, så det kan fx være at en gul hylde komplimenteres af en lilla vase, eller omvendt. Dette er god viden ift. at fremhæve lige netop det du ønsker i din indretning.

hvilke farver passer sammen farvehjulet

Få overblikket: Farver der passer godt sammen

Gul & orange
Disse to farver ligger ved siden af hinanden i farvehjulet, og de komplimenterer derfor hinanden. Se de to farver som et eksempel nedenfor.

Orange & rød 
Disse to farver ligger ved siden af hinanden i farvehjulet, og de komplimenterer derfor hinanden.

Lilla & blå
Disse to farver ligger ved siden af hinanden i farvehjulet, og de komplimenterer derfor hinanden.

Blå & Grøn
Disse to farver ligger ved siden af hinanden i farvehjulet, og de komplimenterer derfor hinanden.

Gul & grøn
Disse to farver ligger ved siden af hinanden i farvehjulet, og de komplimenterer derfor hinanden.

Blå & orange
Disse to farver ligger overfor hinanden i farvehjulet og de er derfor komplementære farver.

Lilla & gul
Disse to farver ligger overfor hinanden i farvehjulet og de er derfor komplementære farver.

Rød & grøn
Disse to farver ligger overfor hinanden i farvehjulet og de er derfor komplementære farver.

Farver der komplimenterer hinanden i indretningen

Herunder ses to eksempler på indretning hvor at der er brugt farver der ligger ved siden af hinanden i farvehjulet og hvordan de spiller sammen. På første billede en gul væg med en mørk orange lænestol. Gul og orange ligger ved siden af hinanden i farvehjulet og de passer flot sammen. På billede nummer to ses en lyserød væg der passer smukt med det lilla håndklæde. De to farver er også ved siden af hinanden i farvehjulet og passer flot sammen. Når man vælger to farver der ligger ved sidden af hinanden kan man også tit få et mere roligt udtryk, som ses herunder.

hvilke farver passer sammen

Komplementære farver i indretningen

Her under ses så et eksempel på to indretninger hvor der er brugt komplementær farver, og hvordan det skaber mere kontrast i indretningen. På første billede ses den blå væg med den overfor liggende orange farve, på lampen. De to farver er komplementær farver og fremhæver hinanden på fineste vis. Ligeledes ses på billede nummer to hvordan grøn og rød er kombineret. Den grønne væg med den røde stol, de to farver er også komplementær farver der ligger overfor hinanden i farvehjulet, og de fremhæver ligeledes hinanden.

hvilke farver passer sammen

Måder at indrette med farver der passer sammen

Så hvor skal du starte? Udgangspunktet er selvfølgeligt forskelligt an på hvad dit hjems udgangspunkt er, men herunder finder du 4 gode fremgangsmåder til at farve sammensætte i dit hjem og indretning:

1. Brug farvehjulet til at sammensætte farver i dit hjem

Kig nærmere på farvehjulet som beskrevet ovenfor, og udvælg nogle områder i dit hjem hvor du tester dette – fx hvis du har en hylde i rød kan du tilsætte orange, disse to farver ligger ved siden af hinanden i farvehjulet og disse farver passer derfor godt sammen, så prøv at kombiner den i ét rum. Hvis du ønsker mere kontrast kan du gå for komplementær farverne, der er overfor hinanden i farvehjulet og altså kombinere fx blå og orange, rød og grøn eller lilla og gul. Så får du fremhævet de respektive farver og er sikret et farverigt udtryk. 

hvilke farver passer sammen indretning

2. Tænk tone-i-tone, men med stærke farver

En anden tilgang til farver i hjemmet er at bruge tone-i-tone konceptet, men skifte de ny nordiske hvide, grå og beige toner ud med stærkere farver – grøn, blå, lilla osv. Ud fra dette kombinere du mere interiør i form af fx vaser, lysestager, stearinlys, puder m.m. alle i fx lilla toner, ved at kombinere de forskellige lilla toner får du et ensartet udtryk, men alligevel med spil, og helt sikkert med flere farver til hjemmet.

OBS: en afart af tone-i-tone indretning kan være at vælge farver der på anden måde har en sammenhæng, fx varme farver, kolde farver, gyldne farver, brune farver, m.m. På den måde vil der være en anden farvepsykologi og du kan så indrette hvert rum ud fra en farveskala eller række af farver.

3. Fordel farverne i hjemmet

Du skal ikke tænke at der er nogle farver der bare aldrig passer sammen, men det du kan gøre det er at du kan fordele de farver der ikke umiddelbart passer sammen – fx grøn og lilla eller gul og rød, du kan sagtens have de sæt af farver i ét rum, men ikke nødvendigvis lige ved siden af hinanden.

Denne fremgangsmåde er nem at starte med, og du kan ud fra dette princip starte med at genindrette dit hjem og de ting du i forvejen har. Måske hvis du rykker rundt og overvejer farvesammensætningerne ud fra farvehjulet eller tone-i-tone af du så får skabt en bedre harmoni i farvebrugen i dit hjem.

4. Se rummet som en helhed

Dette punkt er vigtigt at have i mente, da man nogle gange kan blive så fokuseret på vindueskarmen, to rum i reolen eller et helt tredje sted, at man ikke ser helheden. Når du skal indrette med farver og vurdere hvilke farver der passer sammen skal du se rummet, og nogle gange hele hjemmet, som helhed. For måske den lille reol godt kan klare en del farver hvis der er nogle matchende farver i resten af fx stuen, og at der er mere ro i indretningen i det pågældende rum.

Farverige favoritter til hjemmet

hvilke farver passer sammen i indretningen

På billedet: 1. Glasskål fra Hübsch, 2. Krystal lysestage fra Speedtsberg, 3. Puf fra Hübsch, 4. Glasvase fra Speedtsberg, 5. Spisebordsstol fra House Nordic, grøn velour, 6. Keramik krukke/urtepotte fra Speedtsberg, 7. Plakat fra Plakatwerket, 8. Krystal lysestage fra Speedtsberg

Hvordan kan du så bruge farverne i indretningen?

Når man vil sammensætte farver i hjemmet kan der være stor forskel på om det er farverige møbler man skal sammensætte, eller om det er vaser, lysestager og nips. Når det drejer sig om møbler vil en farverig lilla sofa fx, klart fylde mere i rummet end én lilla vase, og det kan være at det samlede farveindtryk bliver mere eller mindre voldsomt ved brug af møbler eller interiør i farver. Ligeledes kan du overveje om den farvede indretningen skal inddrage dine vægge. Ved at male væggene i dit hjem, kan du farvesammensætte på en anden måde, da én farve så pludseligt kan definere et helt rum og skabe en bestemt stemning.

hvilke farver passer sammen i indretningen

For endnu mere farveinspiration og flere tips til indretningen kan du følge med her hos BrandAvenues inspirationsunivers.

Indsend en kommentar

 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK
 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK
 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK
 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK