Oprydnings guide til dit hjem - Brandavenue.dk

Oprydnings guide til dit hjem

Man behøver ikke at ønske et minimalistisk hjem, for at ønske et ryddeligt hjem, men med lidt organisering og nogle tips og tricks til at holde orden, kan du skabe et hjem der er rart at være i og hvor det er nemt at rydde op løbende, så du oplever en større rummelighed i indretningen.

 

Sådan holder du orden i hjemmet

Vores tærskel for rod er forskellig, og for nogle kan lidt små sager rundt omkring være rod og for andre er det først når der er bunker rundt omkring, snavsetøj, papirer m.m. Uanset så kan du komme roden, næsten, helt til livs ved at følge en række gode råd der nemlig gør det meget nemmere at holde orden i hjemmet, for det er vigtigt at oprydning er en løbende proces dagligt, for at det netop ikke ophober sig. Så uanset om du lige nu har meget rod i hjemmet eller der er helt orden, så kan du følge nedenstående råd, for at få et ryddeligt hjem nu og fremover.

Det er også meget nemmere at skabe et hyggeligt hjem når ikke det roder, og et ryddeligt hjem skal ikke forveksles med et minimalistisk hjem, for det handler ikke om at der ikke må stå flere ting ovenpå kommoden eller at der kun må være én vase i et reol-rum, det handler mere om at vide hvor alle dine ting er og skabe et bedre overblik i hjemmet. Det kan gøre en stor forskel for ens mindset at man ikke skal tage stilling til ens rod, eller øvrige familiemedlemmers rod, for den sags skyld.

Så læs med herunder og læs om oprydning i hjemmet, om hvordan du kan organisere i dit hjem og trin for trin få et mere ryddeligt hjem.

 

1: Hvad er dit udgangspunkt?

Hvordan ser dit hjem ud nu ift rod, og hvor ryddeligt et hjem ønsker du? Bor du alene, eller med 3 børn, kan ønskerne og udgangspunktet være meget forskelligt, og det er vigtigt at vide hvor man gerne vil hen, før man starter. Men uanset om det typisk er ét rum eller hele hjemmet der roder, så kan du læse med herunder og blive inspireret til et mere ryddeligt hjem.

2: Giv alt en fast plads

En vigtig faktor for et ryddeligt hjem er at alt i hjemmet har en fast plads, for hvis fx ikke snavsetøjet, de brugte indkøbsposer du gerne vil genbruge, eller breve og papirer har én plads, så kan det ikke ryddes op, og så hører det lige pludseligt til på gulvet, i skabet med en masse andre sager eller på kommoden i entreen. Så, alt hvad du har i hjemmet og som kommer hjem i hjemmet løbende skal have en plads. Der kan du med fordel vælge et oplagt sted, et sted der er tæt på hvor du bruger den pågældende ting, som gør det nemt lige at placere det der, når det er brugt m.m.  

Den nemmeste måde at starte er også ved at kigge på de forskellige rum i dit hjem, hvilke ting du har i det rum, og hvilke ting du optimalt set gerne vil have i det rum – der er større sandsynlighed for at du rydder op hvis det er nemt og ligetil, så selvom du måske syntes at snavsetøjskurven hører til i soveværelset, kan det være den skal være på badeværelset eller fx i gangen, an på hvor det er du typisk smider dit beskidte tøj. På den måde skal du sørge for at dine ting er i de rum hvor det giver mest mening for dig, i dit hjem.

3: Har du nok opbevaring og opbevaringsløsninger i hjemmet?

Når så alt i dit hjem har fået en plads eller skab have en plads, kan det være at du konkludere at entreen pludseligt virker lidt trang, eller at du gerne ville have flere ting ude på badeværelset, end hvad der kan lade sig gøre. Det kan også være at du konkludere at der enten er mere plads end du regnede med på køkken bordet hvor det før rodede, og du faktisk gerne vil bruge den plads til noget – alt dette finder du ud af når du har valgt de faste pladser til alle dine ting. 
Der er vigtigt med rigeligt opbevaring i hjemmet, da det netop giver dig mulighed for at få et mere ryddeligt udseende i indretningen, men også så du nemmest muligt kan give alt én fast plads. Det betyder altså både kurve, kasser, skuffer, hylder og anden opbevaring, for eksempel også opbevaringsmøbler, både store og små. For det skaber et meget mere ryddeligt udseende i dit hjem med flotte kasser og kurve, end med en hel masse sager der flyder. 

Så for at du kan organisere alle dine ting i hjemmet, skal du sørge for at have nok opbevaring. Når du har valgt hvilke faste pladser alle dine ting skal have, kan du nemmere kortlægge hvilke opbevaringsløsninger du mangler, for an på placeringen og brugen af netop de ting der skal opbevares, kan du finde ud af om det skal være kurve, kasser eller en helt tredje slags opbevaring.
Når du er færdig med din organisering, kan det give god mening at lave nogle mærkater eller labels, eller påsætte etiketter, på fx. nogle af de kasser eller lign, du bruger, så du kan huske hvad du har placeret hvor.
 

 

4: Find dine største rodeområder

Det 4. step er at lokalisere dine største problem områder i hjemmet, når det kommer til rod.

Alle har ét eller måske flere, områder der ofte roder, det kan være hylden i entreen, enden af spisebordet, en kommode i soveværelset, el lign, der hvor alt lige bliver lagt, og der derfor altid er rodet. Dette område er højst sandsynligt også en af de områder hvor det hurtigst vil blive rodet igen og derfor skal du være ekstra obs her.
De største rode syndere er ofte områder som entreen, hvor at mange ting måske lige bliver smidt når man kommer ind af døren, eller i køkkenet hvor mange samles og der er indkøb m.m. Men det kan være alle steder i hjemmet, det ved du bedst. Måske i har et gæsteværelse som altid bliver brugt som quick fix og alt roder ender derinde – det ved du bedst.
Uanset hvor det er i hjemmet, så skal du udvælge det absolut mest rodede område, og her skal du starte. 

Dette område skal du rydde op ligesom resten af hjemmet, og du skal sørge for at alt der typisk ophober sig der, netop får en plads, så du har et sted at ligge det. For at rydde dette område op, kan det godt være at du har brug for nye kurve, et lille møbel eller lignende, for måske nogle af de ting der typisk roder der, gerne skal være i det område, det skal du vurdere når du gennemgår de sager der typisk ligger der og roder. 

 

5: Roder dit hjem eller ser det bare sådan ud?

Når du har ryddet op i dit hjem opdager du måske at du stadig syntes at det virker rodet? Men hvis du har valgt en plads til alle dine ting og de står på den plads, hvorfor er der så rodet? Det er der måske heller ikke, for der kan nemlig godt se rodet ud, uden at være det.

Årsagen er typisk at du mangler nogle kasser, kurve el lign til opbevaring af nogle af dine ting, fordi at der er alt for mange ting der står fremme, og de mange farver, materialer og udtryk, de skaber et rodet udseende. Dette kan være et generelt problem i dit hjem, men det kan også typisk bare være i en stor reol, i ét rum el lign.

For at komme dette problem til livs skal du overveje om det er en god ide med skuffer eller låger i reolen, for at kunne gemme nogle af dine ting lidt væk og dermed give fx reolen et mere ryddeligt udtryk og følelsen af en indretning der emmer mere af minimalisme, selvom du måske har mange ting, ellers kan du nemt finde nogle kasser eller smukke kurve som du kan opbevarer og organisere i, og på den måde skabe mere ryddelighed.

  

 

Indsend en kommentar

 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK
 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK
 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK
 • Eksempel på produkttitel

  Eksempel på produkttitel

  Forhandler:
  Forhandler
  Normalpris
  19,99 DKK
  Normalpris
  Udsalgspris
  19,99 DKK